Excursies vanuit Mostar

Dat Bosnië Herzegovina veel te bieden heeft, heb je wellicht al kunnen ontdekken. Meerdere keren per jaar organiseren wij 8-daagse groepsreizen voor alle leeftijden en voor ieder wat wils. Tijdens het reisprogramma houden we rekening met alle wensen, voor zover het in onze mogelijkheden ligt, en passen de excursies in overleg met de deelnemers aan op basis van weersomstandigheden en interesses.

Op deze pagina een opsomming van de meest favoriete excursies van onze deelnemers in het mediterane Herzegovina:

STOLAC & BREGAVA – HERZEGOVINA

001 bestemming Stolac

Dankzij de zeer gunstige natuurlijke omstandigheden – de geologische samenstelling, de contouren, het klimaat en de vegetatie – zijn Stolac en haar omgeving sinds de oudheid al een perfecte verblijfplaats geweest voor vele volkeren. De rijke jachtgronden en andere natuurlijke voordelen hebben prehistorische mens aangetrokken, en later de Assyriërs en de Illyrische Daorsoi, die allen een schat aan bewijs van hun materiële cultuur hebben achter gelaten in dit gebied.

Slenterend door Stolac, tussen het geluid van de ruisende Bregava rivier, de geurende lindebloesems en de vele zangvogels, is het gemakkelijk om de inspiratie te voelen. Het ademt de sfeer van vele generaties en bijzondere persoonlijkheden.

Bezienswaardigheden tijdens een wandeling door Stolac:

De Bregava, vanaf de bron met watervallen tot oude ambachten die door de natuurlijke kracht van het water vanzelfsprekend zijn. Wat te denken van de oude bakkerij die door de kracht van de natuur kon bestaan, of de oude ambachtelijke wasserette, waar je het beddengoed door de niveauverschillen van de zuivere en schone rivier nog altijd kunt wassen.

Ambachtelijke wasserette
Ambachtelijke wasserette in de Bregava rivier

De oude moskee van Stolac, ook zo’n idyllisch plekje, waar tevens een souvenirwinkeltje schuilt met oude ambachtelijke sieraden en door de bevolking gemaakte natuurlijke rozemarijn zeep.

En dan is er nog de oude vesting: ‘Stari Grad’, gelegen op de heuvel met vele bouwwerken uit de oudheid, waar je de oude cultuur kunt opsnuiven. Kortom, Stolac is een bezoek zeker waard!

20150426_145031
Stari Grad, de oude vesting van Stolac

STECAK NEKROPOLIS RADIMLJA

 

Tijdens een dagexcursie naar Stolac en haar omgeving stoppen we eerst bij Stecak Nekropolis in Radimlja, waar we onder leiding van een gids uitleg krijgen ov02 excursies Radimlja Stecak Nekropoliser de eeuwenoude graftombes van de Illyrische Daorsoi, die rijk zijn aan ornamenten die we terugvinden in Keltische, Egyptische en zelfs de Zuid-Amerikaanse Maya en Inca culturen.

Deze oude volksstammen worden in de regio ‘Bogomila’ genoemd, de kinderen van God, aangezien dit een bevolking was die leefde in de tijden ver voordat er überhaupt religie op aarde kwam. Wist je bijvoorbeeld dat het bekende katharengebied in Frankrijk is ontstaan door de ‘Bogomila’ die vanuit de Balkan naar West-Europa zijn getrokken?

 

DSC_0027
Bezoek aan Stecak Nekropolis Radimlja

Stecak Radimlja ligt slechts 3 kilometer ten westen van Stolac, direct gelegen aan de provinciale weg waar we Stolac naderen vanuit zowel Mostar, als Čapljina. Het herbergt een totaal van 133 oude graftombes en stenen, waarvan meer dan 60 graven zijn uitgevoerd in Basreliëf en bijzondere gravures. De mooiste versierde voorbeelden zijn puntgevel grafstenen en de hoge borstvormige grafstenen.

MEGALITISCH BOUWWERK DAORSON

De archeologische ruïne van de Hellenistische nederzetting van Daorsi, bestaat uit drie gekoppelde groepen megalitische blokken van een immens formaat, die worden bepaald door de ligging van het land. Niets is toeval, vooral de gelijkenis met de bouwstructuur die sterk lijkt op het Machu Picchu van Peru, waar de enorme megalitische blokken als een puzzel in elkaar steken.

Het centrale gebied bestaat uit een dominante heuvel met een acropolis die werd gebouwd op een prehistorische versterkte nederzetting. De eerste resten dateren uit een periode van 16.000 tot 18.000 jaar voor Christus, tot het einde van de bronstijd, zo’n 900 jaar voor onze jaartelling.

De datum van verwoesting en plundering van de stad Daorsi, dat direct het einde betekende van dit machtige bouwwerk, kan met eerlijke nauwkeurigheid worden bepaald op de 2e helft van de eerste eeuw voor onze jaartelling, vanwege de vele bewijzen en details dat hier een oorlog moet zijn gevoerd door de Romeinse Praetor Vatinius.

Inmiddels meer dan 2500 jaar ligt deze plek er verlaten bij, echter wanneer we hier aankomen voel je direct een energie waar je alleen maar diep respect voor kunt opbrengen.

De jaren voor de Balkanoorlog waren er nog veel archeologen die deze plek bezochten, waarbij er voldoende bewijs is van een geavanceerde cultuur en beschaving: Er werden geslagen munten gevonden, complexe artistieke gespen en stenen beelden van menselijke figuren van meer dan 2 meter hoogte. Vanwege het gebrek aan onderhoud en financiële middelen voor verder onderzoek wordt deze oude stad nu blootgesteld aan een snelle achteruitgang. Zonde!

 

Het grote voordeel is dat wij tijdens onze excursie niet in een commercieel oord zijn gekomen, en dat maakt een stiltesessie op Daorson zo bijzonder voor de deelnemers van onze inspiratiereizen.

POCITELJ

Pocitelj is een oud Ottomaans dorp uit de 15e eeuw.

Tijdens ons verblijf in Mostar behoort een excursie naar Pocitelj ook zeker tot de mogelijkheden: Gelegen tussen de smaragdgroene Neretva, en de doorgaande weg van Mostar naar Capljina. Een bezoekje aan Pocitelj is zeker de moeite waard.

Je kunt er genieten van souvenirwinkeltjes, oude straatjes en middeleeuwse trappen die je naar boven leiden, waarna er een adembenemend uitzicht over de Neretva rivier te bewonderen is.

Uitzicht vanaf Pocitelj over de Neretva
Uitzicht vanaf Pocitelj over de Neretva

Een ideaal plekje voor mensen die vooral vergezichten en landschappen willen fotograferen. In de kleine oude straatjes die je vanaf de rivier naar het uitzichtpunt boven op de berg leiden, komen we vele kraampjes tegen met ambachtelijke souvenirs en verse streekgerechten, zoals granaatappelhoning en speciale limonadesoorten… Als een verse limonade op basis van rozenblaadjes geproefd? Zeker uitproberen!

BACINSKA JEZERA – NATUURMEREN

01 bestemming-excursie Kroatië Bacinska Jezera

Na ons ochtendbezoek aan Pocitelj (Herzegovina), maken we via het grensplaatsje Metkovic een uitstapje naar het buurland Kroatië, waar we zeer zeker een bezoek gaan brengen aan de Bacinska Jezera, ofwel de Natuurmeren van Bacina!

De Meren van Bacina zijn een natuurreservaat, bestaande uit een 7-tal meren die van bovenaf gezien ook verschillende kleuren hebben. Deze ecologische oase heeft een zeer rijke fauna en flora, waaronder talrijke vogelsoorten, vissoorten en waterschildpadden.

Vanuit het dorp Bacina, gelegen aan de kustweg, zullen we met een traditionele boot een excursie maken en zo de pracht van de natuur verkennen. De boottocht, die zo’n anderhalf uur zal duren brengt ons naar diep verscholen wonderen van de natuur, die we vanaf het vaste land nooit zouden kunnen bereiken. Na de boottocht sluiten we af met een traditioneel glaasje 7 medicinale kruiden Rakija, die door de lokale bevolking op ambachtelijke wijze wordt gestookt. Ook heb je hier de mogelijkheid om deze 7 medicinale rakija en andere streekproducten als aandenken mee naar huis te nemen.

20150923_130032
Een rustgevende boottocht over de natuurmeren van Bacina

MAKARSKA RIVIERA – GRADAC

01 bestemming-excursie Kroatië Tucepi & Gradac

Als we dan toch al in Kroatië zijn, dan is het vanaf de Bacinska Jezera (natuurmeren) nog geen 10 minuten rijden naar de Adriatische zee, dus waarom zouden we dat niet direct mee pakken?

We kiezen doorgaans voor het kustplaatsje Gradac, met het langste strand van de Rivièra.
Gradac is de zuidelijkst gelegen plaats aan de 60 km lange Makarska Rivièra. De omgeving wordt overheerst door geurende dennenbossen, olijfgaarden en prachtige kiezelstranden.

gradac-09
Het kustplaatsje Gradac aan de Adriatische zee, omgeven door de massieve bergen

Het drie kilometer lange strand van Gradac is het langste van de Makarska Rivièra. Langs de kustlijn loopt er een wandelpromenade waar het op alle uren van de dag gezellig vertoeven is. Er zijn vele gezellige cafeetjes, cocktailbar en uiteraard restaurantjes waar we tijdens een late middag lunch bijvoorbeeld kunnen genieten van een verse tonijnsteak uit de Adriatische zee, dan wel andere fijne zee-, vis- of streekgerechten. Eet smakelijk!

Makarska Riviera (Kroatië)

Zelf uw reis samenstellen? dat kan!

Ook is het mogelijk om een  reis naar Bosnië te maken, in combinatie met een aantal dagen vakantie aan het strand.

De Makarska Riviera, die nagenoeg langs de grens met Bosnië loopt, kent vele favoriete bestemmingen, waaronder het hierboven genoemde Gradac, maar ook de plaatsen Brela, Baska Voda, Tucepi, Podgora, Drasnice, Drvenik en Zaostrog.

Het is zelfs mogelijk om voorafgaand, of aansluitend aan de 8-daagse Inspiratiereizen naar Bosnië Herzegovina een aantal dagen of een week Kroatië vast te plakken.

Vraag ons gerust naar de vele mogelijkheden!

 

 

Laat u door ons verrassen, want het is het idee dat telt, nooit de afstand!

neem_contact-op_button-e1422124286744