Excursies vanuit Sarajevo

Dat Bosnië Herzegovina veel te bieden heeft, heb je wellicht al kunnen ontdekken. Meerdere keren per jaar organiseren wij 8-daagse groepsreizen voor alle leeftijden en voor ieder wat wils. Tijdens het reisprogramma houden we rekening met alle wensen, voor zover het in onze mogelijkheden ligt, en passen de excursies in overleg met de deelnemers aan op basis van weersomstandigheden en interesses.

Op deze pagina een opsomming van de meest favoriete excursies van onze deelnemers, in de regio van Sarajevo:

PIRAMIDES VAN VISOKO

Met stip op nummer 1 is de meest favoriete excursie een gehele dag in de Vallei van de Piramides te Visoko.

Na een overheerlijk en stevig Bosnisch ontbijt vertrekken we deze dag richting Visoko (ongeveer een half uur rijden vanaf Brus – Trebevic). We parkeren bij de entree van Tunel Ravne, onderaan de voet van de 222 meter hoge Piramide van de Zon. Terwijl de organisatie informeert naar de tijden voor een rondleiding in de magische tunnels hebben de deelnemers de tijd om in alle rust het ‘Labyrint of Energy’ te lopen, of de vele lokale verkopers te ontmoeten die de meest exclusieve kristallen uit de piramides te koop aanbieden voor zeer schappelijke prijzen. Je kunt je vooraf laten informeren door de reisleiders, of indien gewenst, je onderhandeling en interesse voor bepaalde kristallen laten vertalen. Het hoogtepunt voor velen is uiteindelijk het bezoek aan de top van de piramide van de Zon!

Piramide van de Zon en het ondergrondse labyrint
Piramide van de Zon en het ondergrondse labyrint

De korte wandeling door slingerende paden die naar de top leiden doen we in stilte, zodat iedereen kan genieten van zijn/haar eigen inzichten en inspiratie terwijl je de top van de piramide nadert. De energie is verbazingwekkend hoog: 40.000 Bovis! Het is daarom niet verwonderlijk dat zelfs 70-plussers en mensen die slecht ter been zijn evengoed de top kunnen bereiken.

TUNEL RAVNE VISOKO

03 activiteiten Boviswaarden Piramides

Een enorm complex netwerk van tunnels en gangen, die leiden naar de Piramide van de Zon! We kunnen met zekerheid stellen dat een bezoek aan ‘Tunel Ravne’ direct ook één van de top-attracties is die onze inspiratiereis kent: Een rondgang door een ongelooflijk complex netwerk van tunnels rond het plateau van de piramide.

In eerste instantie dachten de archeologen, onder leiding van Dr. Semir Osmanagic, een grot te hebben gevonden, echter kort na de ontdekking bleek een enorm netwerk van gangen, healingkamers en bijzondere kruisingen. Ook is er inmiddels water aangetroffen in een klein blauw meer in dit gangenstelsel. Inmiddels is er al een netwerk van 3,8 kilometer blootgelegd, waarvan 70% al is opengesteld voor toeristen.

de tunnelgang die uitkomt op het water van de piramide
de tunnelgang die uitkomt op het water van de piramide

Door de direct herkenbare twee lagen van het tunnelmateriaal, 2 fasen of tijdperken, kunnen we vaststellen dat er al twee beschavingen zijn geweest die dit complexe netwerk in gebruik hebben gehad. De eerste beschaving, de bouwers, stamt van zo’n 30.000 jaar voor onze jaartelling. De 2e beschaving, de zondvloed, van een veel later tijdperk die de tunnels wilden verstoppen door het dicht te metselen met ander materiaal. Het meest bijzondere dat we kunnen ervaren in de tunnels is de energie. Het gangenstelsel kent geen negatieve stralingen, bevat zeer hoge waarden tot 40.000 Bovis en zeer positieve energie en eigenschappen die zowel de gezondheid op peil houdt, maar ook revitaliserende en genezende eigenschappen kent. Een constante temperatuur van 12 graden en de natuurlijke luchtcirculatie in de tunnels zorgen tevens voor een aangenaam verblijf in de ruimtes.

STENEN TEMPEL ‘TUMULUS’

02 excursies Tumulus Stone Tempel

In de vallei van de Bosnische piramides, het dichtst bij de Piramide van de Maan, is een Tumulus gevonden.  Een Tumulus is een heuvel van aarde, meestal geplaatst over een prehistorisch graf. De Tumulus van Vratnica is 32 meter hoog en alles wijst erop dat dit door prehistorische mensen gebouwd moet zijn.

In 2008 werd onder de klei een groot megalitisch blok ontdekt. Kort daarna werden nog meer blokken gevonden die, na enkele blokken te hebben blootgelegd, leiden tot iets dat lijkt op een enorm megalitisch terras, die de toegangspoort tot de Bosnische piramides zouden zijn.

tumulus banner
Tumulus en de terrassen

Op meerdere delen van de wereld werden al Tumuli gevonden, zoals Zuid-Engeland, Frankrijk, Bulgarije en de Filippijnen. De klei en betonstructuur van de megalithische blokken van de Tumulus van Vratnica zijn uniek, omdat ze twee lagen hebben. De bovenste laag heeft een golvende textuur en is ongeveer acht centimeter dik; Deze toplaag is vastgelijmd aan een grotere basis. Analyse van een monster van het megalithische blok gedaan in Frankrijk (2009) suggereert dat geopolymeer cement werd gebruikt als bindmiddel. Zoals Semir Osmanagic zegt in zijn video: “moeder natuur maakt geen twee lagen blokken”. Dit is dan ook het argument dat de Tumulus van Vratnica is een door een prehistorische mens moet zijn gebouwd.

Geologische kernboringen uitgevoerd op de plek hebben geleid tot een aantal interessante bevindingen onder de Tumulus van Vratnica. Op 52 tot 54 meter onder de grond werd een betonnen laag ontdekt. Waarschijnlijk een plafond, aangezien en daaronder een holle ruimte is tot daarna, op circa 59-61 meter nog een laag werd onthuld, de fundering!

Duitse geofysici komen tot de conclusie dat er ook hier een aantal ondergrondse tunnels zijn die in verbinding moeten staan met het plateau van de piramides. Er is in ieder geval nog veel meer om te ontdekken over de Tumulus en de verbinding met de Bosnische Piramides; onderzoekers en toeristen willen meer te weten!

PARK VRELO BOSNE

Net even buiten Sarajevo, via de buitenwijk Illidza, richting de berg Igmann, kom je bij het buitenpark Vrelo Bosne. Het laatste stuk tot het park is niet met de auto te bereiken, maar via een lange laan met bomen en aan beide zijden de oude huizen en villa’s uit de Austro-Ottomaanse periode, waar tegenwoordig veel ambassades in gevestigd zijn. Je kunt ervoor kiezen om de laan te lopen, ongeveer 20 minuten tot aan het park, maar er staan ook van die ouderwetse koetsjes met paarden.

4 personen in een koetsje voor 15 KM… dat is nog geen 2,- euro per persoon, en je hebt er een schitterden ervaring erbij.

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je Vrelo Bosne bezoekt; Het begin van de lente (maart-april-mei), bij zomerse temperaturen van juni tot augustus, of het aanbreken van de herfst met guur herfstweer. Eenmaal in het park kun je genieten van meertjes, watervallen, flora en fauna.

“Een Oase van rust in een park met een frisse waterbron!”
“Een Oase van rust in een park met een frisse waterbron!”

Is het warm, dan ga je naar de plaats waar de pure waterbron uit de berg Igmann komt om jezelf even op te frissen en je flesjes water te vullen. Is het wat kouder, ga dan het restaurant in met een mega grote open haard en geniet van warme chocolade, verse koffie of een omelet met kaas uit de streek.

OLD ORTHODOX CHURCH

02 excursies Ouste kerk van de Balkan

Niet ver van de oude wijk Baščaršija, op slechts 200 meter, ligt het oudste kerkje van de Balkan; De orthodoxe kerk van de heilige aartsengelen Michaël en Gabriel.

Midden in de drukte van Sarajevo vinden we een oude buitenmuur met daarachter een fraaie binnentuin, een museum, een souvenirshop en het middelpunt; stara pravoslavna crkva. Dit oudste kerkje van de Balkan is één van de meest waardevolle monumenten van de stad Sarajevo.
Deze kerk wordt voor het eerst genoemd en beschreven in de Ottomaanse periode, specifiek 1539, echter de eerste fundamenten, de oude geschriften en ornamenten wijzen erop dat het kerkje al 300 jaar daarvoor, in de 12e eeuw gebouwd moet zijn. Juist deze oude energie is zeer goed voelbaar en dat maakt een bezoek aan deze kerk zo bijzonder.

7419898-md
‘Oudste kerkje van de Balkan’

Deze magische plaats bezoeken wij zeker tijdens één van onze excursies in de 8-daagse inspiratiereis. Het ademt niet alleen oude sfeer, maar er is door ons een bijzondere vortex waargenomen. Indien het niet te druk is in het kerkje nemen we even een moment om in het centrum van de stenen mozaïek cirkel op de vloer te gaan staan. Wat je dan ervaart mag je geheel zelf invullen… Laat ’t maar gebeuren!

GROTTEN VAN ORLOVAC

02 excursies Orlovaca Grotten

Orlovača Cave is een van de grootste en mooiste grotten in Bosnië en Herzegovina en de Republiek Srpska. Orlovaca grot is gelegen op de heuvel met dezelfde naam.

De historie, de kristallen en de kamers die deze grot herbergt zijn uniek. Dit is de verborgen onbeschrijfelijke schoonheid, waar de stalagmieten, stalactieten, afgewisseld met fragmenten van koraal, aragoniet kristallen en unieke grot pijlers ons gelijk doen denken aan antieke renaissance kastelen en paleizen van verschillende kleuren. Het is verfraaid met een reeks van natuurlijke draperie van het kleinste detail en verschillende vormen. Verrijkt door een prachtig landschap, zoals versteende kleurrijke watervallen, waardoor de grot de perfecte ambiance heeft, alsof je je in een theater waant.

Orlovača is een gigantisch speleologische plaats, waar meer dan 16.000 jaar geleden de enorme grotberen hebben geleefd (Ursus speleus), een verre voorouder van de bruine beer (Ursus arctos). De grot is de thuisbasis van de meest kwetsbare groepen van zoogdieren in Europa. Naast de botten van de beer die werden gevonden op een afstand van ongeveer 400 meter van de ingang van de grot, waren er een aantal zeer interessante archeologische details, zoals fragmenten van aardewerk uit het Mesolithicum, en een oude bijl van ongeveer 2500 en 3500 jaar geleden.

Wanneer een buitenexcursie door weersomstandigheden niet zou kunnen doorgaan, dan is dit een welkom en schitterend alternatief, waar de deelnemers van onze inspiratiereizen naar hartelust de mooiste foto’s maken en nog lang over napraten.

36c7db4_520Zelf uw reis samenstellen? dat kan!

Tijdens de 8-daagse Inspiratiereizen (4x per jaar) doen wij verschillende favoriete bestemmingen aan met daarnaast nog tal van interessante excursies (op deze pagina). Wilt u liever een op reis naar Bosnië Herzegovina met uw eigen vriendengroep, of bedrijf?

Naast onze georganiseerde groepsreizen bieden wij u tevens een totaalpakket op maat, voor:
Zakelijke Incentives
Teambuilding & Seminars
Actieve vakanties (o.a. Rafting & Wintersport op de Olympische berg)
Spirituele reizen: Bezinning, Yoga en inspiratie

 

Laat u door ons verrassen, want het is het idee dat telt, nooit de afstand!

neem_contact-op_button-e1422124286744