Bestemmingen

[vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][vc_column_text]Bosnië Herzegovina kent een aantal zeer bekende bestemmingen, waaronder de in 2005 herontdekte vallei van de Bosnische Piramides, het wereldbekende bedevaartsoord Medjugorje waar dagelijks tienduizenden pelgrims naar toe komen vanwege de ‘Maria verschijning’, en wat te denken van de wereldberoemde ‘oude brug’ van Mostar, die inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Echter, Bosnië Herzegovina biedt meer… veel meer! Op deze pagina een opsomming van de meest favoriete bestemmingen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”full_width_background” bg_color=”#fff600″ scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column boxed=”true” column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color=”#fff600″ background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][vc_column_text]SARAJEVO

01 bestemming Sarajevo

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina en ligt in het centrum van het land. De stad ligt aan twee rivieren: de Miljacka en de Bosna. Sarajevo ligt in een vallei op 500 meter boven zeeniveau en wordt omsloten door vijf bergen die behoren tot de Dinarische Alpen. Sarajevo beslaat 142 km² en heeft ongeveer 403.000 inwoners.

Bezienswaardigheden:

  • De Latijnse brug (zie foto hierboven) over de Miljack rivier is een van overblijfselen uit de Ottomaanse tijd van Sarajevo. Het is een van de oudste bezienswaardigheden.
  • De oude ambachtsliedenwijk Bascarsija (foto midden)
  • Old Orthodox Church, het oudste kerkje van de Balkan, gewijd aan de Aartsengelen Michaël en Gabriël (foto rechts)
  • Park Vrelo Bosne (wordt beschreven op de pagina Excursies)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][vc_column_text]BASCARSIJA

Het is een bijzondere ervaring om door het oude stadscentrum Bašcaršija te lopen. Smalle, hobbelige, steile straatjes en een prachtig uitzicht vanaf de heuvels. Overdag het getik van de metalen hamertjes op sieraden en souvenirs die in deze oude ambachtslieden-wijk gemaakt worden en ‘s avonds de geur van verse Cevapi en andere verse etenswaren. Dit deel van Sarajevo stamt uit de Ottomaanse tijd, is geheel autovrij en heeft prachtige oude bouwwerken zoals de Gazi Husrev Moskee.

In dit deel van de stad worden ook de Bašcaršija Nights gehouden: een groot festival met rock, folk, klassieke muziek, theater en andere culturele uitingen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][vc_column_text]KRAVICA WATERVALLEN

“Parel van de natuur tussen Hemel en Aarde!”

Verscholen tussen de bergen en de bomen, niet zo ver van de bekende bedevaartsplaats Medjugorje, tref je ineens de schitterende watervallen van Kravica aan.

In de voorjaarsperiode een fantastische plek om te bezoeken, te fotograferen, te mediteren… en zomers een uitstekende plek voor verkoeling. Je kunt het vergelijken met de Kroatische Plitvice meren en watervallen in het klein, met het grote voordeel dat je hier ‘wel’ mag zwemmen!

Je kunt er heerlijk picknicken, maar de beide restaurantjes aan het de waterbron met een adembenemend uitzicht op de gigantische watervallen zijn ook zeker aan te raden. Een echte aanrader voor de liefhebber van de ongerepte natuur, vooral wanneer je niet van massaal toerisme houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column boxed=”true” column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color=”#ffffff” background_color_opacity=”1″ background_color_hover=”#ffffff” background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][vc_column_text]MOSTAR

01 bestemming Mostar

Wie Mostar bezoekt moet zeker even op ‘the old bridge’ (Stari Most) zijn geweest. Deze oude brug wordt sinds de balkanoorlog gezien als de symbolische verbinding tussen de verschillende culturen en religies.

Stari Most
Het karakteristieke stukje architectuur Stari Most, is gelegen in de stad Mostar. Stari Most is een stenen brug over de Neretva rivier. De eerste brug op deze plek werd omstreeks de zestiende eeuw gebouwd. Aan beide kanten stond destijds een toren waarin onder andere munitie werd opgeslagen en als uitkijktoren. In de twintigste eeuw werd de brug tijdens de Balkan oorlog volledig verwoest. Een noodbrug heeft tijdelijk dienst gedaan en vervolgens werd de huidige brug onder toeziend oog van Unesco hersteld en gereconstrueerd in het originele exemplaar. Sindsdien staat het symbool voor de eenheid van het land.

Nu ademen de brug, de oude straatjes en de omgeving een sfeer van gelukzaligheid, en dat is wat iedere keer ervaar als ik in Mostar kom. Zowel voor mijn werk, alsook in mijn vrije tijd kom ik zo’n 3 à 4x per jaar in Mostar.

Mijn bezoek is niet compleet als ik niet even over de brug ben gelopen, om daarna heerlijk te gaan dineren in het favoriete restaurant Sadrvan, met verse forel uit de Neretva of andere smakelijke streekgerechten van Herzegovina.

“Vanaf de Post Bridge een prima basis om ‘Stari Most’ en de Neretva te fotograferen”
Hoewel veel minder bekend als Stari Most, is de Port Bridge met brede trottoirs een ideale plek om te fotograferen.  Zowel overdag, alsook ‘s avonds kun je vanaf de Port Bridge een mooi beeld hebben op de oude brug, die ‘s avonds mooi is uitgelicht.

Het is geen toeval dat ons hotel Villa Hana direct aan deze port bridge is gelegen![/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][vc_column_text]MEDJUGORJE

01 bestemming Medjugorje

Medjugorje is een bergdorp in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Het werd bekend door een reeks verschijningen van Maria die er sinds 1981 zouden plaatsvinden. Het is sindsdien een bedevaartsoord geworden. De Rooms-katholieke Kerk heeft dit bedevaartsoord tot nu toe niet erkend. Sinds het begin van de verschijningen hebben meer dan 25 miljoen bedevaarders Međugorje bezocht. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Međugorje het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa.

Zelf hebben wij onze eigen ervaringen, vooral door gesprekken met de plaatselijke bevolking. Het zou namelijk niet gaan om een Maria-verschijning, maar een Engelen-verschijning voor een groepje spelende kinderen, in 1981, zo’n 10 jaar voor het uitbreken van de balkan-oorlog. Terwijl de vele katholieke pelgrims het onbegaanbare pad van de berg beklimmen om boven bij het Mariabeeld te komen, adviseren wij onze deelnemers om niet de gehele klim in deze commerciële drukte te maken.

Plaatsaanduiding van de Engelenverschijning
Plaatsaanduiding van de Engelenverschijning

Volg de aanwijzingen die u ter plaatse krijgt en u komt op de exacte plaats waar de Engel is verschenen, te herkennen aan een bronzen plaquette, maar dit is ‘wel’ de juiste plaats van het werkelijke verhaal. Zoek hier een mooi plekje en zie, voel of ervaar de energie van de Engelen op Medjugorje[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/3″][vc_column_text]BLAGAJ (Vrelo Buna)

01 bestemming Blagaj

Het is nog geen 15 minuten rijden om vanuit Mostar in Blagaj te komen! Blagaj is een plaats in de gemeente Mostar. Tijdens de oudheid was er in het huidige Blagaj eerst een Illyrisch fort en daarna een Romeins castrum.

“De oorsprong van de ‘Vrelo Buna’…”
Meestal ontstaat een rivier door smeltend sneeuw uit de bergen, echter… De Buna ontstaat uit een berg, waar franse duikexperts een waterbron van meer dan 90 meter diep een mysterieuze bron hebben aangetroffen.
Uniek is de kleur van het water, blauwgroen, vanwege de grote hoeveelheid kobalt die in de berg en op de bodem is. Nog unieker is de grot, waar ineens miljoenen liters water een snelstromende rivier vormen.

TIP: In plaats van het museum ‘Dervish House’ aan de linkerkant van de bron te bezoeken, raad ik de levensgenieter aan om even over de brug te lopen en op het terras aan de rechterkant te gaan zitten met een fraaier uitzicht op de mystieke berg en grot. Wanneer de ober komt, bestel dan eens wat Ustipci (warme broodjes op basis van volle yoghurt) met kaas, prsut, tomaat en verse seizoensgroenten… dat is pas genieten van het leven!

Met een beetje geluk zijn er wat plaatsen vrij in een bootje die je meeneemt in de grot van Blagaj. Wat je daar ziet is werkelijk een mystieke ervaring.

Sfeerbeeld vanuit de grot gezien
Sfeerbeeld vanuit de grot gezien

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”full_width_background” bg_color=”#fff600″ scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column boxed=”true” column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color=”#fff600″ background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][vc_column_text]neretva-rafting-plazaZelf uw reis samenstellen? dat kan!

Tijdens de 8-daagse Inspiratiereizen (4x per jaar) doen wij alle bovenstaande bestemmingen aan met daarnaast nog tal van interessante excursies (op deze pagina). Wilt u liever een op reis naar Bosnië Herzegovina met uw eigen vriendengroep, of bedrijf?

Naast onze georganiseerde groepsreizen bieden wij u tevens een totaalpakket op maat, voor:

Zakelijke Incentives
Teambuilding & Seminars
Actieve vakanties (o.a. Rafting & Wintersport op de Olympische berg)
Spirituele reizen: Bezinning, Yoga en inspiratie
of gewoon een stedentrip

 

Laat u door ons verrassen, want het is het idee dat telt, nooit de afstand!

neem_contact-op_button-e1422124286744

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][/vc_column][/vc_row]