Over Bosnië Herzegovina

Inspiratie, Liefde, Licht… en zelfs Genezing!

Je hebt vast al eens iets gehoord over de ontdekking van oude piramides in Visoko (Bosnië) in 2005. Wij, Light Miracles en Be You Life-Changing organiseren in samenwerking met Germanwings en andere partijen zo’n 3 à 4x per jaar schitterende Inspiratiereizen!

Het huidige land: Bosnië & Herzegovina

Er is maar één manier om Bosnië-Herzegovina te ontdekken: Gaan!
Op pad gaan naar de mooiste, historische en inspirende krachtplaatsen, natuurschoon: Zelf ervaren en met eigen ogen zien wat dit oude land te bieden heeft. Bewust spreken we over het ‘oude land’…Hoewel de vrij jonge staat Bosnië-Herzegovina pas sinds april 1992 in de huidige vorm is ontstaan herbergt deze republiek in de Balkan nog altijd de schitterende en eeuwenoude cultuurschatten, waaronder de Piramides in Visoko, de vele natuurlijke waterbronnen, en Daorson; Het Machu Picchu van de Balkan!

Het land bevindt zich op het Balkanschiereiland en grenst in het noorden en westen aan Kroatië en in het oosten aan Servië en Montenegro.

Bosnië is gelegen in de westelijke Balkan, grenzend aan Kroatië in het noorden en westen, Servië in het noordoosten en Montenegro in het zuidoosten. Het land is voornamelijk bergachtig en bevindt zich deels in de centrale Dinarische Alpen. De noordoostelijke streken zijn onderdeel van de Pannonische vlakte, terwijl het zuiden aan de Adriatische Zee grenst. Het land heeft slechts 20 kilometer kustlijn, rond de stad Neum. Het zuidelijke deel van Bosnië heeft een mediterraan klimaat en wordt grotendeels gebruikt voor landbouw. Midden-Bosnië is het meest bergachtige deel van Bosnië met als hoogtepunten de bergen Vlašić, Čvrsnica en Prenj. Oost-Bosnië heeft ook bergen, zoals Trebevic, Jahorina, Igman, Bjelašnica en Treskavica. Dit was de plek waar de Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden. Oost-Bosnië is bosrijk langs de rivier Drina, evenals bijna 50% van heel Bosnië en Herzegovina. Noord-Bosnië bevat zeer vruchtbare landbouwgrond langs de rivier Sava.

Het land dankt zijn naam aan de twee regio’s Bosnië en Herzegovina, die een zeer vaag omschreven grens hebben.
Bosnië omvat de noordelijke gebieden, ongeveer vier vijfde van het gehele land, terwijl Herzegovina het zuidelijke deel van het land vormt. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Sarajevo, Banja Luka in het noordwesten, Bijeljina en Tuzla in het noordoosten, Zenica en Doboj in het centrale deel van Bosnië en Mostar, de hoofdstad van Herzegovina.

ETEN: Vlees, vegetarisch of speciale diëten?

1

Bosnië Herzegovina biedt veel verse streek- en seizoensgerechten.  Je hoeft er nooit te vragen om biologisch of ecologisch, want dat is de standaard! Vlees en vis is er volop. Ieder restaurant biedt de bekende ‘mixed grill’, een schaal met diverse soorten vlees voor de liefhebbers van vlees. Ook kom je in Bosnië en Herzegovina de bekende ‘Janjetina’ tegen; “lam aan het spit”. Liefhebbers van vis komen ook niets te kort; Verse forel uit de Neretva en andere rivieren is volop verkrijgbaar, maar ook zeedieren van tonijn tot inktvis uit de Adriatische zee zijn overal verkrijgbaar.

 

Vegetarisch eten is in Bosnië ook volop mogelijk, en volgens westerse vegetariërs zelfs lekkerder en uitgebreider dan in onze west Europese restaurants. Wat wil je ook? Niets is gekweekt in kassen, maar alles komt uit de natuur en is zongerijpt. Een tomaat in Bosnië laat je weer herinneren ‘hoe’ een tomaat zou moeten zijn! In plaats van onze rode waterbolletjes, eet je daar een tomaat zoals het hoort te smaken. Wil je gegrilde Aubergine en courgette als ontbijt? Niets is te gek, dus voor de vegetariër of veganist is alles verkrijbaar

Gluten- en lactose intoleranties, of andere speciale diëten zijn nooit een probleem. Iedere keuken in hotel of restaurant bakt zelf het brood en bereid alle maaltijden vers, dus alle wensen en diëten kunnen kenbaar gemaakt worden. Is er alleen tarwemeel in huis? Momentje, we halen even snel glutenvrij!

Roken, niet-rokers of anti-rokers!
Hoewel Bosnië een Europees land is, maakt het geen deel uit van de EU en haar betuttelingen. Zowel op terrasjes, maar ook in de restaurants staan de asbakken gewoon op tafel en zitten rokers en niet-rokers gezellig aan één tafel. Daar wij onze reizen in de warmere seizoenen plannen, van april tot september, zullen we vaker buiten eten dan binnen. Ook zullen rokers en niet-rokers elkaar altijd respecteren.
Ben je Anti-roker? Blijf dan lekker thuis, of pas je even 8 dagen aan naar de gewoontes van een mooi land en haar gastvrije bevolking.