Stolac & Daorson

Stolac & Megalithic Town Daorson

Het gebied rondom Stolac vertoont sporen van een bevolking van meer dan 15.000 jaar oud, dus zo ver reikt de geschiedenis van Stolac in Herzegovina. Stolac is één van de plaatsen met de hoogste intensiteit van archeologische vindplaatsen en van een enorm cultureel belang.

Daorson – Het Machu Picchu van Bosnië!

DSC_0070

Nog geen 2 minuten vanuit het centrum van Stolac slaan we even rechtsaf en gaan we via een idyllisch bergweggetje met haarspeldbochten omhoog. Het is er zo rustig dat we soms even moeten stoppen om een traag overstekende schildpad naar de overkant te helpen. Na slechts een korte avontuurlijke route komen we dan op onze bestemming.
De oude megalieten nederzetting Daorson, die een sterke vergelijking vertoont van Machu Picchu in Peru! Zouden er naast tweelingzielen ook tweelingnederzettingen bestaan? Dat het één met het ander verbonden is, dat mag je zelf komen ervaren.

In de grot van Badanji zijn rotstekeningen die dateren van zo’n 16.000 jaar voor Christus, dus voor onze begrippen zelfs al meer dan 18.000 jaar oud, en hoewel de wetenschap terug grijpt naar een ontstaan van de mensheid rond 5.000 jaar voor Christus kun je jezelf afvragen; “Wie heeft dit dan gebouwd?” De mensheid?

Nee, de energie, de frequentie en de wijsheid die wij hebben waargenomen op de ruïnes van de citadel van Daorsi, de thuisbasis van de Illyrische Daorsoi is volgens onze bescheiden mening van een veel hogere intelligentie.

DSC_0033

Stećak Necropolis Radimlja

Het gehele gebied rondom Stolac, van de graftombes Radimlja, tot aan de citadel van Daorson, verwijzen naar de eerste bewoners, de Bogomil; een stam zonder religie, levend volgens de natuurwetten en met grote gelijkenissen, symbolen en inscripties die verwijzen naar scènes van de jacht en oorlog.
Niet voor niets wordt deze krachtige plaats dan ook ‘het Machu Picchu’ van Bosnië Herzegovina genoemd.

Tussen het geluid van de ruisende Bregava rivier, de geurende lindebloesems en de vele zangvogels, is het gemakkelijk om de inspiratie te voelen. Het ademt de sfeer van vele generaties en bijzondere persoonlijkheden.

Bezienswaardigheden tijdens een wandeling door Stolac:
De Bregava, vanaf de bron met watervallen tot oude ambachten die door de natuurlijke kracht van het water vanzelfsprekend zijn. Wat te denken van de oude bakkerij die door de kracht van de natuur kon bestaan, of de oude ambachtelijke wasserette, waar je het beddengoed door de niveauverschillen van de zuivere en schone rivier nog altijd kunt wassen.
Maar je kunt ook gewoon even terrasje pakken, met een adembenemend uitzicht op de ‘Stolačku Niagara’

Terras aan de Bregava te Stolac